După start, se aleargă 1 km în urcare pe drumul principal ce duce spre Muntele Mare până în șaua La Plopiș, unde se părăseşte drumul principal, dirijaţi spre înainte-dreapta de către un voluntar şi panglici de marcaj. Pe distanţa de 2,2 km se ocoleşte vârful Buscat prin dreapta, pe drumeaguri din pădure, trecând pe la Izvorul Găbrienii, unde cei mai însetaţi vă puteţi astâmpara setea.
Apoi în prima poiana ( Buhuia) părăsim drumul cotind brusc spre stânga, 200 m prin iarbă, fără potecă ( e maraton montan !) apoi pe un drum ce ne urcă spre dreapta în vf.Buscat 1.676 m, lângă punctul terminus al telescaunului. Aici se află PC 1 Buscat. Coborâm apoi în partea opusă, pe pârtie, până la parcările din poiana Şesul Cald, folosite iarna de amatorii de schi. De aici reintrăm în drumul larg însoţit de stâpi ai reţelei electrice, drum pe care îl urmăm încă 1 km în urcare lină până în locul numit Colţul Rotund, unde e amplasat un PH., aflat la 5,7 km de start şi de unde mai avem tot 5,7 km. până la PA 1.
De aici cotim la stânga pe un drumeag până la punctul maxim al traseului: 1.709 m „Sub Pietrele Mărunte”- unde se află PC-2. Apoi se coboară spre stânga pe o potecuță printre ienuperi, după care se intră în pădure. La intersecția cu un alt drum („mijloc-pădure”) se cotește la stânga, se trece prin poiana Stăuina Runcanilor și se ajunge tot în coborâre în șaua La Crucea Crencii., aflată pe limita dintre judeţele Cluj şi Alba. Aici lângă un gater, marcajele și un voluntar ne dirijează spre dreapta prin iarbă, apoi vom întâlni un drum înierbat care traversează două pâraie (obârșia văii Tisei- numită Apa Rătăcită, denumire inspirată de meandrele ce le face pârâul în aval). Se urcă apoi spre stânga, tot pe un drum înierbat și după 11,4 km de la Start, ajungem la PA-1 Bocșești, între „colibele” cu acest nume.
De aici, semi-maratoniștii veti coti spre stânga și mai aveti 6,5 km până la următorul PA (PA-6)
De la despărțirea traseelor veți alerga 1,2 km până La Ştiolne, alt grup de „colibe”, unde ne întâlnim cu traseul de maraton, unde, la o ediție trecută, o „mocancă din Săgagea”, v-a încurajat și fotografiat (locuitorii din zonă sunt mocani, nu moți!). Vă veţi bucura de lunga și plăcuta coborâre și că peisajul din față vă va da posibilitatea să fiţi „Hoinari prin trecut”! Să alergaţi printre „colibe”, acele căsuțe și grajduri folosite (încă !) temporar pentru „muntărit” (vara sau iarna!) de localnicii din satele vecine: Lunca Largă, Runc, Ocoliș și Săgagea. De La Ştiolne mai aveţi 8,5 km până la Sosire. La trecerea peste Valea Tisei, se află PC 6. Următorul PA, ultimul, e la 3,9 km de aici. Iar până la Sosire mai aveţi 7,1 km. Traversaţi Valea Tisei, urcaţi spre colibele Zăpodie, unde la edițiile trecute, fotografii noștri v-au surprins în efort și unii dintre voi i-ați surprins pe ei prin puterea de a zâmbi.
Mai aveţi puțin de urcat până în culmea Dealului Boinic pe care îl traversaţi și cotiţi ușor la stânga, „prinzând” un alt drum ce vă îndeamnă să profitaţi de ultima coborâre ce vă duce în valea Vadului, pe care o traversaţi pe un podeț. De aici mai aveţi 1,6 km până la PA-6 și 4,8 km până la Sosire. Cotiţi la stânga pe drumul localnicilor din satul Muntele Cacovei (aflat în aval). Urmaţi drumul spre amonte (stânga), undeva traversaţi pârâul și ajungeţi după încă 400 m la PA-6, ultimul. De aici mai aveţi de alergat până la Sosire ultimii 3,4 km pe un drum forestier care intră curând în pădure. În locul unde acesta face o „agrafă” spre dreapta peste pod, e amplasat PC 7, ultimul. Până la Sosire mai aveţi doar 1,6 km de urcuș, dar nu e abrupt , e urcuș pentru toți și… e ultimul! La ieșirea din pădure, la primele case de vacanță, veţi auzi deja plăcuta atmosferă de la Sosire. De la fundaţia unor cabane distruse de incendiu aflate în dreapta, veţi coti la stânga și după încă 600 m – indiferent de timpul realizat și de locul în clasament – veţi trece satisfăcuţi şi victorioși pe sub „arcul de triumf” pe care scrie SOSIRE ! Veţi realiza încă o dată că aţi dorit mai ales să vă mișcaţi în natură, să concuraţi cu voi noi înșivă, să revedeţi confrați întru pasiune, să vă faceţi noi prieteni și… când vă va trece oboseala, să vă bucuraţi că aţi fost câteva ore „hoinari prin trecut”.