Rosia Montana Marathon înseamnă mai mult decât un eveniment sportiv.
Pe 22 iunie 2024 se va desfășura în mijlocul Roșiei, locație deja pe lista de propuneri pentru Patrimoniul UNESCO, a VII-a ediție a unei întâlniri cu totul speciale care îmbină sportul, spiritualitatea, natura și cultura. Pe lângă alergarea pe frumoasele cărări ale locului, oferim participanților și alte activități care să le confere o experiență de neuitat, de regăsire a sinelui.
ASPECTUL SPORTIV
Iubitorilor de alergare montană le oferim trei probe – Maraton, Semimaraton și Cursa de 10 km. Fiecare dintre ei se va putea bucura pe traseu de unele dintre cele mai frumoase peisaje din Munții Apuseni – Piatra Corbului, Masivul Cârnic, Tăul Mare, Valea Cornei, Detunata Golașă, etc.
ASPECTUL ECOLOGIC
Prin acest eveniment dorim să promovăm și proiectul Drepturilor Naturii în România, prin care Natura să fie recunoscută ca o ființă vie cu drepturi juridice. Am ales Roșia Montană ca loc de desfășurare al maratonului deoarece o considerăm locul de renaștere a conștiinței ecologice din România. Prin alergare și prin turul monumentelor naturale de aici, oamenii pur și simplu se regăsesc, înțeleg faptul că doar atunci când suntem conectați la natură ne simțim cu adevărat împliniți. Nu putem atinge o stare de pace interioară atâta timp cât nu trăim în armonie cu Natura.
ASPECTUL SOCIAL
Maratonul este și o punte de legătură între proiectele locale și cei care vin aici. ,,Cercetași Roșia Montană”, ,,Made in Roșia Montană” și ,,Adoptă o casă” sunt trei proiecte sociale extrem de interesante în care participanții se pot implica sau pe care le pot susține. Pachamama oferă o parte din taxa de participare la concurs grupului cercetașilor pentru ca acesta să se poată dezvolta.
De asemenea, deținătorii de pensiuni se bucură de foarte mulți turiști cu ocazia acestui eveniment.
Cei care doresc, pot merge în seara de după maraton să se bucure de poveștile spuse de Eugen David despre campania ,,Salvați Roșia Montană” în jurul focului de tabără.
ASPECTUL CULTURAL
Acest eveniment oferă participanților și momente artistice deosebite. Pe de o parte, avem ca invitați copiii Ansamblului Popular din Bucium, care ne vor încânta prin dansurile și cântecele populare specifice Munților Apuseni. Pe de altă parte, vom organiza și un concert de muzică folk, în anii precedenți având ca artiști inivitați pe Florin Ștefan Band și Magda Pușkaș, trupa Blue Velvet.
În cea de-a doua zi organizăm și tururi de mină prin care turiștii pot vizita Galeriile Romane, cele mai lungi galerii din Europa. Acestea sunt și pe lista tentativă a UNESCO.
Participați la un tur al Monumentelor Naturale din Roșia Montană alături de Călin Caproș, vice-președinte al Asociației Alburnus Maior, care vă va povesti pe parcursul drumeției lucruri fascinante despre trecutul Roșiei Montane.
VĂ AȘTEPTĂM CU DRAG!
VINERI,
16:00 – 24:00 – Ridicarea kit-ului de concurs de la Căminul Cultural din Piața Centrală a Roșiei Montane
17:00 – Simpozion Pachamama ‘Fii Parte din Schimbare’ cu Daniel Diaconu
20:00 – 21:00 – Şedinţa Tehnică – Căminul Cultural
21:00 – 23:00 – Proiecție în grădină “Povestea Roșiei Montane” – imagini, filme și povești despre trecutul și evoluția satului, modul de extracție al aurului din trecut până în prezent şi viața de azi.
SÂMBĂTĂ,
6:00 – 7:00 – Ridicarea kit-ului din zona de Start a Pieței Centrale
7:00 – Încălzire
7:30 – Startul competiției din Centrul Istoric va fi oficiat prin telefon de către doamna Constantina Diță, campioană olimpică la proba de marathon (vor fi mai multe Starturi astfel încât să respectăm condițiile legale)
8:00 – Startul Drumeției Interconectivității din Piața Centrală
7:30 – 15:30 – Desfășurarea concursului cu probele de Maraton, Semimaraton și Cursa de 10 km
12:00 – 15:00 – Atelier de creație pentru copii cu Eliza Trifan și Ioana Tomescu
14:00 – Pasta Party
15:30 – 16:30 – Cursa Copiilor
16:30 – 17:30 Premiere
22:00 – Foc de tabără la Tăul Brazi
DUMINICĂ,
09:00 – 13:00 – Traseu ghidat – Centrul istoric și Galeriile Romane de la Muzeul Mineritului. În centrul istoric se găsesc diverse clădiri de patrimoniu (școli cu predare în diverse limbi, biserici de diferite culte sau fostele case ale aurarilor) construite de diverse nații venite aici de-a lungul timpului pentru a căuta aur. Vom povesti despre toate acestea și vom încheia turul într-un loc cu o priveliște deosebită asupra satului.
11:00 – 14:00 – Întâlnire cu reprezentanţii proiectelor locale pentru a discuta despre o posibilă susţinere, colaborare sau dezvoltare a lor: Adoptă o casă, Cercetași Roșia Montană, Made in Roșia Montană şi Vizitați Munții Apuseni.
Proiecția de filme și plecarea pe traseele ghidate vor avea loc de la Casa Petri în Centrul istoric din Roșia Montană.
Maraton
43,82
STARTUL se dă din Piața Centrală de unde coborâm 300 metri pe DC 146, după care 600 metri pe DJ 742, apoi facem stânga și ieșim de pe drumurile publice.
În comuna Corna ne intersectăm din nou cu DJ 742 pe care parcurgem 500 metri, după care ieșim din nou de pe drumurile publice. Ne vom intersecta din nou cu DJ 742 la Garaje după 6 km și vom merge 900 metri până la primul garaj, apoi ieșim de pe drumurile publice și ne îndreptăm spre Detunata doar pe drumuri forestiere.
Ne vom mai intersecta cu drumuri publice la 400 metri de intersecția spre Jurca, apoi vom merge pe DC 117, 1,5 km până la intersecția spre Vercheș, după care ieșim de pe drumurile publice.
Vom intra din nou pe DJ 742 după 3,7 km, în spate la Cele 3 Vârfuri, și vom merge 350 m până la drumul spre Tăul cel Mare.
Vom parcurge 2,7 km pe drum forestier până la DC 146 (neasfaltat) pe care vom merge 2 km până la intersecția spre Vârtop, plus alți 2,5 km până la Cimitir, după care începe DC 146 (asfaltat) până la SOSIRE.
Semimaraton
26,58
STARTUL se dă din Piața Centrală de unde coborâm 300 metri pe DC 146, după care 600 metri pe DJ 742, apoi facem stânga și ieșim de pe drumurile publice.
În comuna Corna ne intersectăm din nou cu DJ 742 pe care parcurgem 500 metri, după care ieșim din nou de pe drumurile publice. Ne vom intersecta din nou cu DJ 742 la Garaje după 6 km și vom merge 1,3 km, după care mergem pe drumuri forestiere.
Vom intra din nou pe drumuri publice după 900 metri, pe DC 117, și vom merge 1,5 km până la intersecția spre Vercheș, apoi mergem din nou pe drumuri forestiere.
Vom intra din nou pe DJ 742 după 3,7 km, în spate la Cele 3 Vârfuri, și vom merge 350 m până la drumul spre Tăul cel Mare.
Vom parcurge 2,7 km pe drum forestier până la DC 146 (neasfaltat) pe care vom merge 2 km până la intersecția spre Vârtop, plus alți 2,5 km până la Cimitir, după care începe DC 146 (asfaltat) până la SOSIRE.
După cum se observă, traseul Semimaratonului este același cu cel al Maratonului, cu excepția porțiunii ce duce spre Detunata.
Aquacarpatica, Cros
10
STARTUL se dă din Piața Centrală de unde vom coborî pe DC 146, 300 metri, după care până la km 5 al cursei se merge pe DJ 742, aproape 5 km. După acești primi 5 km, alergătorii vor ieși de pe drumurile publice.
Vor intra din nou pe DJ 742 la Gura Minei, parcurgând 2,2 km, apoi din nou cei 300 metri pe DC 146 până la Piața Centrală unde este SOSIREA.