Marathon
Marathon: aproximativ 42km, 2400m D+, 9h timp limita
Traseul este format din trei bucle ce formeaza trifoiul EcoRun, startul si sosirea vor fi in Moieciu de Sus.
Descrierea traseului:
Bucla 1: cca: 14,2 km
START: Moieciu de Sus -> La Mandru -> Fundatica -> Scoala Fundata -> Moieciu de Sus
Startul Salomon EcoRun Moieciu va fi din centrul satului Moieciu de Sus, din fata Caminului Cultural. Prima bucla urmeaza drumul asfaltat de pe Valea Popii dupa care continua cu 1km de drum forestier.
Se traverseaza raul peste un podet de lemn pe dreapta vaii si se parcurge poteca ce urca abrupt prin padure pana „La Mandru” unde va fi amplasat primul punct de hidratare cu apa. Dupa inca 700m de urcare lina, traseul coteste brusc si coboara urmand poteca marcata (drum forestier – banda rosie) dinspre Muntele Sf. Ilie catre satul Fundatica in Valea Cheii. Traseul merge spre dreapta pe drumul forestier si se paraseste imediat urmand o urcare sustinuta dar scurta, si dupa inca 1.5km de urcare valurita, se ajunge la punctul de control CP1 si punct de alimentare. De aici traseul continua 800m pe drumul asfaltat dupa care merge la dreapta coborand pe o ulita printre case si ajunge din nou in drumul forestier. Dupa o scurta coborare pe drum, traseul traverseaza si continua cu ultima urcare din Bucla 1, spre Drumul de Hotar. De aici traseul coboara la inceput lin si apoi tot mai abrupt spre Moieciu de Sus de-a lungul „Potecii lui George”. Ultima bucata din coborare este destul de abrupta si trebuie urmat zig-zagul potecii fara a calca faneata. Ultimii 300 de metri parcurg drumul asfaltat din Moieciu de Sus pana la punctul central (CP2), zona de SOSIRE pentru participantii la Cross si incheierea Buclei 1 pentru cursa de Marathon.
Bucla 2: cca 14,5 km
Moieciu de Sus -> Culmea Lunga -> Valea Lunga -> Cheile Gradistei – Moieciu -> Cheile Gradistei – Fundata -> Moieciu de Sus
Traseul continua in urcare prin fata Scolii Generale. Urcarea are o lungime de aprox 1,3 km si o diferenta de nivel de 240m. In aceasta portiune poteca este ingusta si marginita de gardurile fanetelor. Pe timp de ploaie poteca devine foarte alunecoasa si foarte dificil de alergat. Urcusul se termina la o altitudine de circa 1200m langa Coltul Zilistea, la km 15,5 al intregului traseu dupa care urmeaza o portiune de circa 2 km destul de plata de-a lungul muchiei numita Culmea Lunga. De aici incepe coborarea abrupta catre Complexul turistic Cheile Gradistei – Moieciu. Pe acest segment este obligatoriu sa urmati traseul marcat pentru a nu distruge faneata parcursa.
De la Complexul turistic Cheile Gradistei – Moieciu (punct de alimentare cu apa situat pe terasa de la piscina) traseul urca mini-partia de ski, coteste la stanga si pe langa instalatia de cablu se urca in padure. De aici se urmeaza un drum forestier lin si apoi se intra pe un traseu forestier si se urca destul de sustinut prin culoarul marcat pana intr-o poiana unde este si punct de control. De aici se porneste in stanga si se urca pe curba de nivel pe un drum forestier si dupa doua randuri de serpentine largi se iese intr-o poiana. Se trece de bariera si pe un drum in urcare lina de 700m se ajunge la Complexul Cheile Gradistei – Fundata – CP3 situat in fata restaurantului, unde e punctul de alimentare cu energizante si mancare. In continuare se porneste pe un drum de asfalt care delimiteaza poligonul de trageri si tribunele oficiale si dupa 500m se ocolesc terenurile de sport si sala polivalenta si se intra pe pista de ski fond din Fundata si apoi se urca usor pe o carare pana intr-o mica sa, dupa care incepe o coborare pe langa un gard de piatra. Se continua pe curba de nivel pe noul drum de acces spre complex, apoi se paraseste druml si se revine pe o poteca prin faneata pana la gardul care delimiteaza partia de ski-fond. De aici se parcurge un drum si in urcare lina se traverseaza spre dreapta o padure deasa si se revine in drumul care duce spre Biserica din Fundata.
De aici traseul coboara pe un drum si apoi o poteca vizibila in Moieciu de Sus, trece pe langa antena si biserica din Moieciu de Sus si se ajunge din nou la punctul central, CP 4 – punct final al buclei 2 pe o poteca ingusta. Aici va fi si prima bariera orara – 6h de la start
Bucla 3: cca 13,2 km
Moieciu de Sus -> La Bisericuta -> Valea Bangaleasa -> Poiana Gutanu -> Poiana Plesii – Moieciu de Sus -> SOSIRE
Km 29 al maratonului – traseul pleaca pe Valea Popii si dupa 50m urca in stanga catre Varful Bisericuta, o ascensiune de 320m diferenta de nivel. Urcarea este la inceput mai abrupta, dar se domoleste dupa primii 500m ai traseului. Traseul parcurge poteca ondulata in lungul crestei Dealului Bisericutei pana la crucea de lemn, inceputul unei coborari abrupte care duce in Valea Bangaleasa. Urmand Valea Bangaleasa in urcare lina, respectiv drumul forestier 700m, se ajunge la ultima mare urcare a concursului – urcarea catre Poiana Gutanu. Dupa punctul de alimentare cu energizante, mancare si apa, traseul traverseaza Raul Bangaleasa, urca prin padure circa 360m altitudine pana ajunge in cel mai inalt punct al traseului – 1460m, km 36. Traseul ajunge in poiana Gutanu unde va fi punctul de control CP 5, de aici traseul parcurge in lungul Muchiei Plesii ultimii 6 km ai maratonului.
Se continua mai departe marcajul turistic banda rosie, care coboara din Muntii Bucegi si la bifurcatia cu poteca ce duce in Simon se continua la stanga pe muchie spre Moieciu de Sus. Se parcurge muchia pana deasupra de centrul satului, unde zona se deschide larg, dupa care traseul coboara abrupt in Moieciu de Sus. Se traverseaza din nou Raul Bangaleasa si traseul continua spre centru circa 300 de metri de asfalt pana la punctul de SOSIRE.