Alba Iulia City Race, 2023

Adaugă un review

Revendică evenimentul

Despre eveniment

Zarurile au fost aruncate! 🎲🎲

Dacă ești veteran al cursei, știi deja că nu trebuie să ratezi evenimentul.
Dacă n-ai mai fost "pe la noi", vrem să ştii că nimic nu se compară cu o alergare în cealaltă capitală 😁.
Are you ready? 🌞

Istoria Alba Iulia City Race

Ideea organizarii unui eveniment atletic de amploare la Alba Iulia prin care sa atragem sportivi si alergatori din toate colturile tarii a apartinut lui Marius Anghel, sportiv provenit din pepiniera orasului Alba Iulia si fost director al Clubului Unirea Alba Iulia, iar punerea ei in practica a avut loc firesc, pe 15 martie 2014, odata cu prima editie Alba Iulia City Race, dupa finalizarea lucrarilor la nestemata orasului Alba Iulia, Cetatea Alba Carolina.
Cetatea Alba Carolina poate fi vazuta si vizitata in intreaga sa splendoare, pentru prima data dupa aproape 100 de ani. In 1921, o parte a santului vestic a fost dinamitata si apoi acoperita cu pamant, totul pentru defilarea primilor regi ai Romaniei. Dupa prea multi ani in care a fost “orasul interzis”, dupa un lung proces de reabilitare si punere in valoare, Cetatea Alba Carolina straluceste din nou. Este unul dintre cele mai mari proiecte din Europa, motiv pentru care administratia locala a primit din partea prestigioasei reviste Forbes premiul pentru Renasterea unui oras.

Scopul nostru principal este acela de a atrage cat mai multi oameni spre alergare. In ultimii ani, din ce in ce mai multa lume alearga si în tara noastra, dovada participarea destul de numeroasa la prima editie Alba Iulia City Race. Incet, incet, societatea se schimba si lumea incepe sa simta nevoia unui regim de viata sanatos iar alergarea este sportul care poate fi practicat de oricine, fiecare la nivelul la care isi doreste.

Provocarea noastra pe termen lung, este insa, ca în fiecare an, Alba Iulia sa devina prin aceasta competitie, macar pentru o data pe an, capitala atletismului romanesc.

Primaria Alba Iulia si Asociatia nonprofit Sport La Orice Varsta in parteneriat cu Consiliul Judetean Alba si DJST Alba va invita sa participati pe 30 septembrie 2022 la cea de-a saptea editie a concursului Alba Iulia City Race, eveniment sportiv care isi propune sa combine alergarea pe sosea cu alergarea pe teren variat in capitala istorica a Romaniei, Alba Iulia. In Cetatea Alba Carolina, istoria isi retraieste gloria la prezentul continuu!

Curse

SEMIMARATON STAR TRANSMISSION – 21K, Semimaraton

21 km
Distanta: 21 km si 700 metri diferenta de nivel
Start: Ora 9:30 din Piata Cetatii Alba Carolina
Timp limită: 4 ore
Teren: 50% asfalt, 50% drumuri forestiere si poteci
Puncte de sustinere: 4 puncte de sustinere (hidratare, alimentare) pe traseu


Startul cursei se va da din superba cetate Alba Carolina, inima orasului Alba Iulia, iar Piata Cetatii va fi gazda zonei de start si finish.

Semimaratonul incepe pe aleile cetatii, prin fata Catedralei si pe podul fin fata acesteia. De aici se continua putin prin Parcul Unirii, se traverseaza Bulevardul 1 Decembrie 1918 prin pasajul pietonal intrand apoi pe aleea pietonala (Bulevardul Transilvaniei). Se traverseaza Bulevardul Revolutiei 1989 si se urca pentru prima data mai pronuntat spre Catedrala Unitatii Nationale.

La 300 de metri dupa catedrala se paraseste asfaltul si se intra pe un drum forestier care urca la inceput lin si mai apoi destul de accentuat pe masura ce ne apropiem de intrarea in padure. De aici mai parcurgem aproximativ 250 metri pana la noua si moderna pista de biciclete/promenada denumita si Transalpina de Mamut, Kilometrul 4 si primul punct de hidratare al traseului. Revenim pe asfalt si alergam pe pista care urca sau coboara domol inca 4 km.

De la kilometrul 8 parasim aleea asfaltata, urmeaza partea de trail running, facem dreapta la iesirea din padure si urcam aproximativ 300 metri pana la punctul de alimentare. Din acest loc putem admira Raul Mures care serpuieste undeva in zare. Putem spune ca incepe greul deoarece poteca urca destul de abrupt pentru ca apoi sa reintre in padure continuand ascensiunea catre Varful Mamut.

La kilometrul 11 ajungem la baza unui mic varf pe care il ocolim prin stanga iesind intr-o zona descoperita de unde avem o superba panorama a Muntilor Apuseni si a Vaii Ampoiului. Dupa o coborare abrupta, urcam scurt, Varful Mamut, cu punct de hidratare. Primul concurent si prima concurenta care ajung aici vor primi titlurile de King Mamut si Queen Mamut, dar si premiile speciale.

Suntem deja la kilometrul 13 si am urcat pana aproape de 800 metri altitudine cumuland o diferenta de nivel pozitiva de 700 metri. Lasam Varful Mamut in urma, revenim in padure, pentru inceput coborarea este abrupta, pe masura ce inaintam aceasta se domoleste devenind foarte rapida. La kilometrul 16 reintalnim pista de biciclete si trecem prin punctul de hidratare, revenind pe prima sectiune a traseului.

Continuam in jos pe forestierul pe care am urcat, trecem de Catedrala Unitatii Nationale, de partea pietonala a Bulevardului Transilvania, de Piata Unirii si Parcul Unirii, dar pentru ultima parte a cursei nu vom intra in cetate prin poarta a VI-a ci facem stanga in jos intrand prin zidul cetatii. Aici facem un zigzag ca intr-un labirint, la iesirea in santul cetatii alergam inca aproximativ 1.2 kilometri, apoi se face dreapta printr-un tunel cu cateva trepte in coborare, urmand sa cotim brusc stanga in sus pe scari. Superba panorama superba asupra orasului Alba Iulia!!

Alergam acum pe latura estica a cetatii si mai avem sub 1 km pana la final. Vedem Obeliscul in dreapta si Poarta a III-a a cetatii in stanga.

Finish-ul este unic, specific Cetatii Alba Carolina, triumfal si emotionant!
120 lei

CROS STAR ASSEMBLY – 10K, Cros

10 km
Startul cursei se va da din superba cetate Alba Carolina, inima orasului Alba Iulia, iar Piata Cetatii va fi gazda zonei de start si finish.

Startul si traseul comun cu cel de la Semimaraton pana aproape de kilometrul 5, loc in care Traseul de Semimaraton continua pe pista de biciclete in timp ce Traseul de Cros face stanga, la vale, pe o ”bretea” care face legatura intre pista de bicicleta si o zona de traseu prin care am mai trecut, intre kilometri 2 si 3. De acolo, traseul este in sensul opus primilor kilometri ai cursei, pana la revenirea in Cetate, unde intram pentru turul santurilor, urmand sa terminam alergarea trecand fulminant prin Poarta a III-a a Cetatii.
120 lei

CURSA POPULARA – 5K, Cros

5 km
Distanta: 5 km si 55 metri diferenta de nivel
Start: Ora 09:45 din Piata Cetatii Alba Carolina
Timp limită: 1 ora
Teren: 100% asfalt
Puncte de sustinere: 1 punct de sustinere (hidratare, alimentare) la finish
Descriere traseu:

Startul cursei se va da din superba cetate Alba Carolina, inima orasului Alba Iulia, iar Piata Cetatii va fi gazda zonei de start si finish.

Startul si traseul comun cu cel de la Semimaraton pana aproape de kilometrul 2.5 unde ne întoarcem în viteza către Cetatea Alba Carolina ale cărei șanțuri le strabatem rapid către finish-ul din Piata Cetății.
120 lei

FAMILY RUN, Cros

2,7 km
Distanta: 2.7 km si 45 metri diferenta de nivel
Start: Ora 9:45 din Piața Cetatii Alba Carolina
Timp limită: 1 ora
Teren: 100% piatra cubica
Puncte de sustinere: 1 punct de sustinere (hidratare, alimentare) la finish
Participantii la Family Run vor avea de alergat un traseu de 2.7 kilometri, care parcurge in mare parte latura nordica si latura estica a santurilor Cetatii Alba Carolina, fiind un traseu unic si spectaculos.
Pentru copii
50 lei

Kids Race, Cros

Kids Race, sambata, 1 octombrie 2022, ora 13:30

In anul 2022 la Alba Iulia City Race vom organiza a cincea editie a cursei pentru copii sub 16 ani, sambata 25 septembrie, incepand cu ora 13:30. Inscrierile se vor face pe site si la fata locului, participarea copiilor fiind gratuita.

– Categorii de varsta la Masculin (sub 8 ani, 8-12 ani, peste 12 ani si pana in 16 ani)
– Categorii de varsta la Feminin (sub 8 ani, 8-12 ani, peste 12 ani si pana in 16 ani)

Kids Race este o cursă non competitivă, accentul fiind pus pe participarea copiilor la o activitate sportivă și nu pe clasament și premii.
Pentru copii

MARATON – 43K, Maraton

43 Km
Distanta: 43 km si 1860 metri diferenta de nivel
Start: Ora 9:00 din Piata Cetatii Alba Carolina
Timp limită: 8 ore
Teren: 20% asfalt, 80% drumuri forestiere si poteci
Puncte de sustinere: 7 puncte de sustinere (hidratare, alimentare) pe traseu
Descriere traseu:

Startul cursei se va da din superba cetate Alba Carolina, inima orasului Alba Iulia, iar Piata Cetatii va fi gazda zonei de start si finish.

Maratonul este un traseu abordabil pentru cei care vor sa alerge primul maraton. Nu prezinta dificultati tehnice si nici o diferenta de nivel care sa puna problema in raport cu distanta.

Primii 11 kilometri sunt comuni cu traseul de semimaraton, inclusiv cele doua puncte de alimentare si hidratare de la km 4 si 8. Traseele se despart la km 11, la baza Varfului Mamut, traseul de maraton continuand usor spre stanga, iar cel de semimaraton catre dreapta. Se alerga pe un drum forestier lat (sus – jos) pana la km 14. Acesti 3km sunt comuni atat la dus cat si la intoarcere (vezi harta atasata). La km 14 traseul coteste spre stanga pe directia de dus si coboara pana in localitatea Criseni unde la km 18 avem urmatorul punct de alimentare.

De aici continuam inca doi kilometri in coborare si apoi incepem cea mai lunga urcare a traseului, din localitatea Staiuni. Aici vom avea inca un punct de alimentare la kilometrul 21.

Continuam urcarea pe un drum de sat, pietuit catre localitatea Inuri unde la km 24.1 avem inca un punct de hidratare. Continuam urcarea prin padure, iar la kilometrul 28 ajungem pe Varful Stanii, la altitudinea de 928 metri. Continuam pe drumul de creasta, serpuit si cu urcari si coborari scurte pana la km 32 unde intersectam sectiunea pe care am alergat mai devreme. Ne indreaptam cu pasi reprezi catre varful Mamut, iar la kilometrul 34.2 revenim pe traseul comun cu cel de semimaraton, faceam stanga, ne hidratam pe varful Mamut, admiram panorama catre Valea Ampoiului si de acolo revenim in padure urmand sa coboram catre Alba Iulia si catre finish. Trecem de ultimul punct de hidratare la km 38.2 la intersectia cu pista de biciclete. Coboram in viteza pe strazile orasului, trecem prin pasajul pietonal si pe langa Momenumentul Unirii de unde intram in santurile cetatii Alba Carolina. Alergam prin superbele santuri si iesim din ele cu o scurta urcare, facem dreapta si vedem Poarta a III-a a cetatii prin care trecem catre finish!

Video de prezentare

{}

Galerie foto

Review-uri de la participanți

Nu există niciun review pentru această ediție.

Adaugă un review