Runsilvania Wild Race, 2023


Data concursului va fi anunțată în curând Alergare trail Rachitele, județul Cluj Child friendly
Revendică evenimentul

Despre eveniment

Runsilvania WILD RACE este o cursă de trail running ce se desfăşoară în Masivul Vlădeasa din Munţii Apuseni. Startul şi sosirea au loc în Poiana Stanciului, situată la 3 km de localitatea Răchiţele, judeţul Cluj.


Traseul de alergare trece pe lângă Cascada Vălul Miresei, Peşterile Vârfuraşul şi Lespezi, ajunge la Pietrele Albe şi urcă pe Vf. Vlădeasa (la proba de Maraton), trece prin grote şi segmente tehnice asigurate cu lanţuri şi corzi, podeţe şi scări din lemn.


Runsilvania WILD RACE a fost încă de la prima ediţie un eveniment complex, la care eşti aşteptat cu familia sau prietenii pentru întregul weekend.


De aceea, pe lângă concursul în sine, te aşteptăm cu tiroliana peste Cascada Vălul Miresei, cu deja celebrele concerte folk şi foc de tabără. Te invităm să vizitezi Circuitul Grotelor, Circuitul Răchiţele cu Cascada Vălul Miresei şi Peştera Lespezi, sa vii cu cei mici, atât pentru Cursa Copiilor cât şi pentru celelalte jocuri destinate lor, de vineri până duminică.


Secţiunile de concurs sunt:

Maraton - lungime 40.3 km, diferenţă de nivel 2249 m.

Semimaraton - 21.2 km, diferenţă de nivel - 1368 m.

Cros - lungime traseu 7.3 km, diferenţă de nivel 540 m.

Cursa Copiilor (3 - 16 ani), pe categorii de vârstă.

Program

In curand, detalii despre program

Curse

Maraton

40.3 km
Traseul de maraton măsoară 40.3 km şi are o diferenţă de nivel de 2.249 m. Startul se dă din Poiana Şuşman – Cheile Stanciului, altitudine 925 m. Traseul urmează primii 12 km, în proporţie de aproape 100% drumul forestier / traseul turistic Rachiţele – Vlădeasa (marcaj punct albastru), până la Pietrele Albe. Acest prim segment presupune o urcare lină, dar continuă, trecând pe lângă cascada Vălul Miresei (km 1.5), refugiul Salvamont (km 2) şi intrarea în Valea Seacă (km 4.8, unde se desparte de traseul de semimaraton – PC1). După cca. 500 m, traseul părăseşte pentru o scurtă porţiune drumul marcat, parcurgând o zonă minunată prin pădure, până la un loc de popas pe malul Stanciului, unde se găseşte primul punct de hidtratare (PH1 – km 5.5), apoi revine pe traseul turistic, traversând pârâul pe un podeţ din lemn. În foarte scurt timp, traseul continuă prin pădure, pe malul apei, pe lângă Peştera Vârfuraşul (km 6) urcând pieptiş o pantă de cca 50 m şi revenind pe drumul forestier / traseul turistic, pe care îl urmează trecând prin PC2 (km 7.5) şi pe lângă stânele de pe Făget, unde se gaseşte PH2 (km 10). În acest punct reîntâlneşte traseul de semimaraton, comun până la Pietrele Albe (km 12), la altitudinea de 1500 m, unde se află PA1 / PC3.



Din acest punct, traseul de maraton intră pe circuitul muntelui Vlădeasa, marcaj turistic punct roşu / punct albastru, pentru următorii 13 km (o buclă ce porneşte şi se întoarce la Pietrele Albe). Astfel, de aici urmează o urcare abruptă, pe o potecă vizibilă, până pe Şaua Între Munţi, apoi pe Vf. Vlădeasa şi staţia meteo, cel mai înalt punct al traseului - 1836 m - PC4 (km 13.3). De aici se coboară continuu până la cabana turistică Vlădeasa şi refugiul Salvamont, altitudine 1430 m (km 18), unde se gasesc PA2 / PC 5. De la cabana Vlădeasa, traseul urmează pentru cca 3 km o potecă prin pădure, traversând câteva curgeri line de apă într-o zonă superbă şi sălbatică, cu vegetaţie bogată şi variată. La km 21 se ajunge într-o zonă plină de arbori doborâţi (PC6) unde se coboară o pantă abruptă, înierbată şi se intră pe traseul turistic marcat cu punct albastru, pentru următorii 4 km. La km 23 şi 24 se găsesc izvoare cu apă potabilă (PH3). Întraga portiune presupune urcare uşoară până la Pietrele Albe, unde se găsesc PC7 / PA3 (km 25). Din acest punct, traseul de maraton este comun cu cel de semimaraton până la final. De aici se aleargă o scurtă porţiune pe creasta stâncoasă de la intrarea spre Pietrele Albe, deasupra Văii Seci, de unde se deschide o privelişte minunată a întregii văi până la Vf. Nimăiasa şi Cheile Stanciului. Apoi traseul intră în pădure, în spatele stâncilor, continuând pe o potecă salbatică, printre arbori şi ferigi, care iese de câteva ori în locuri de belvedere pe creasta Pietrelor Albe. Urmează o coborâre relativ uşoară şi o urcare de cca 200 m. prin faţa Pietrelor Albe, pe pante înierbate, asigurate cu corzi. De aici, traseul coboară printr-o zonă plină de copaci uscaţi şi doborâţi, unde poteca se pierde, ramânand doar marcajul special realizat pentru cursă, până se ajunge la drumul forestier (km 27) – PC8 / PH4.



În continuare, traseul urmează acest drum pentru 4.5 km, până în apropierea dealului Păltiniş – km 31.5. Aici se iese din pădure, iar traseul părăseşte drumul (care continuă catre stânga) şi urcă pentru cca 50 m până în golul alpin (PC9), de unde urmează o coborâre de câteva sute de metri, până ajunge la PA4 / PC10 (km 32). Din acest punct se intră pe traseul circuitului turistic Rachiţele, marcat cu punct roşu, care duce pe sub Vârful şi Peştera Lespezi, pe deasupra Poienii Şuşman şi coboară la refugiul Salvamont din Cheile Stanciului, la km 35 – PC11. De aici, traseul coboară câteva sute de metri către cascada Vălul Miresei, dar în curba de dinaintea acesteia părăseşte drumul şi intră în pădure. Urmează ultima parte a traseului, Circuitul Grotelor. Imediat după intrarea în pădure începe urcarea pe o potecă tăiată printre brusturi şi ferigi. După cca 200 m, poteca merge în stânga şi începe o urcare abruptă, care duce în scurt timp la prima grotă, unde se ajunge pe lângă o stancă asigurată cu lanţuri. Se trece prin faţa grotei şi se urcă pieptiş o pantă abruptă, pe o potecă îngustă în zig-zag, amenajată cu buşteni şi asigurată cu corzi, ce duce la Peştera Suşman, care se traversează intrând printr-o boltă largă şi ieşind târâş, printr-o fereastră îngustă. Urmează o scară din lemn, asigurată cu o balustradă din coardă şi se trece printr-o boltă largă săpată în stâncă, apoi se urcă abrupt ultimii metri până la ieşirea în creastă. De aici se coboară pe o potecă amenajată şi marcată strict pentru concurs, prin pădure, apoi printr-o poiană cu zmeuriş, până la km 37 (PC12), unde se intră pe drumul ce coboară dinspre Nimăiasa şi care se urmează ultimii 3 km, până la Finish. Legenda: PH – Punct hidratare; PA – Punct alimentare; PC – Punct control.

Semimaraton

21.2 km
Traseul de semimaraton măsoară 21.2 km şi are o diferenţă de nivel de 1368 m. Startul se dă din Poiana Şuşman – Cheile Stanciului, altitudine 925 m. Traseul urmează în prima parte drumul forestier / traseul turistic Rachiţele – Vlădeasa (marcaj punct albastru), trecând pe lângă cascada Vălul Miresei (km 1.5) şi refugiul Salvamont (km 2). La km 4.8 (PC1) părăseşte drumul şi se desparte de traseul de maraton, intrând pe firul Văii Seci, de unde urcă uşor prin pădure, iar apoi pe piatra spălată a văii, cca 800 m, până în dreptul unei mine părăsite (PC2). Urmează o pantă abruptă, înierbată şi asigurată cu corzi, care scoate traseul printre brazi, în poteca vizibilă ce urcă pe Făget. Pe acest segment de urcare se întâlneşte PH1, la km 6, de unde traseul contiuă ascensiunea domoală, pe curba de nivel, pe lângă stânele de pe Făget, până la Pietrele Albe (km 7.7), unde se află PC3 / PA1. Atenţie, pe ultimele sute de metri traseul devine comun cu cel de maraton, de care se desparte din nou la Pietrele Albe – PC3; urmaţi indicatoarele şi indicaţiile voluntarilor din acest punct.



De aici se aleargă o scurtă porţiune pe creasta stâncoasă de la intrarea spre Pietrele Albe, deasupra Văii Seci, de unde se deschide o privelişte minunată a întregii văi până la Vf. Nimăiasa şi Cheile Stanciului. Apoi traseul intră în pădure, în spatele stâncilor, continuând pe o potecă salbatică, printre arbori şi ferigi, care iese de câteva ori în locuri de belvedere pe creasta Pietrelor Albe. Urmează o coborâre relativ uşoară şi o urcare de cca 200 m. prin faţa Pietrelor Albe, pe pante înierbate, asigurate cu corzi. De aici, traseul coboară printr-o zonă plină de copaci uscaţi şi doborâţi, unde poteca se pierde, ramânand doar marcajul special realizat pentru cursă, până se ajunge la drumul forestier (km 11) – PC4 / PH2. În continuare, traseul urmează acest drum pentru cca 4 km, până în apropierea dealului Păltiniş – km 14. Aici se iese din pădure, iar traseul părăseşte drumul (care continuă catre stânga) şi urcă pentru cca 50 m până în golul alpin (PC5), de unde urmează o coborâre de câteva sute de metri, până ajunge la PA2 / PC6 (km 14.5). Din acest punct se intră pe traseul circuitului turistic Rachiţele, marcat cu punct roşu, care duce pe sub Vârful şi Peştera Lespezi, pe deasupra Poienii Şuşman şi coboară la refugiul Salvamont din Cheile Stanciului, la km 17 – PC7. De aici, traseul coboară câteva sute de metri către cascada Vălul Miresei, dar în curba de dinaintea acesteia părăseşte drumul şi intră în pădure. Urmează ultima parte a traseului, Circuitul Grotelor. Imediat după intrarea în pădure începe urcarea pe o potecă tăiată printre brusturi şi ferigi. După cca 200 m, poteca merge în stânga şi începe o urcare abruptă, care duce în scurt timp la prima grotă, unde se ajunge pe lângă o stancă asigurată cu lanţuri. Se trece prin faţa grotei şi se urcă pieptiş o pantă abruptă, pe o potecă îngustă în zig-zag, amenajată cu buşteni şi asigurată cu corzi, ce duce la Peştera Suşman, care se traversează intrând printr-o boltă largă şi ieşind târâş, printr-o fereastră îngustă. Urmează o scară din lemn, asigurată cu o balustradă din coardă şi se trece printr-o boltă largă săpată în stâncă, apoi se urcă abrupt ultimii metri până la ieşirea în creastă. De aici se coboară pe o potecă amenajată şi marcată strict pentru concurs, prin pădure, apoi printr-o poiană cu zmeuriş, până la km 19 (PC8), unde se intră pe drumul ce coboară dinspre Nimăiasa şi care se urmează ultimii 3 km, până la Finish. Legenda: PH – Punct hidratare; PA – Punct alimentare; PC – Punct control.

Cros

7.3 km
Traseul de Cros măsoară 7.3 km şi are o diferenţă de nivel de 540 m. Startul se dă din Poiana Şuşman – Cheile Stanciului, altitudine 925 m. Traseul porneşte pe drumul forestier ce urcă la cascada Vălul Miresei, cca un km, după care coboară pe firul apei şi traversează râul Stanciu pe un podeţ amenajat din buşteni. Urmează căteva sute de metri pe o potecă croită prin vegetaţia bogată de pe malul apei şi urcă din nou pe drum, pe o pantă cu grohotis, în dreptul cascadei, iar de aici până la refugiul Slavamont (km 2), unde se află PC1. Aici păraseşte drumul principal şi urcă pe poteca marcată cu punct roşu / circuitul Răchiţele, care duce traseul către Peştera şi Vârful Lespezi, ieşind apoi sub Păltiniş, la km 5 – PC2 / PA1. Din PC 2, traseul coboară aproape 2 km pe un drum abrupt, adâncit de ape şi de exploatările forestiere, la capătul caruia traversează râul Stanciu şi intră pe drumul Răchiţele – cascadă, ce duce la Finish.

Cursa copiilor, Cros

Cursa Copiilor (3 - 16 ani), pe categorii de vârstă.
Pentru copii

Video de prezentare

{}

Galerie foto

Review-uri de la participanți

Organizare cat de cat ok a vand in vedere conditiile. Lipsa pct de hidratare , nu era necesar, dar era anuntat.
Zamfirescu Liviu
2020-10-24 17:37:16
Participant la cursa: Cros